Čarobna interkulturalna mreža prijateljstva
Svet je veliki. Prostire se na 7 kontinenata. Neki od nas nikada ne otputuju u drugu državu, a kamolli na drugi kontinet. Pa ipak, sad postoji Internet i prilika da naučimo više jedni o drugima i srušimo predrasude o drugim nacijama i narodima.

Multiperspektivni karakter interkulturalnog obrazovanja istaknut je u specifičnim ciljevima  kroz „četiri stuba obrazovanja“ koje je identifikovala Međunarodna komisija za obrazovanje za 21. vek:

  • Učiti da znam
  • Učiti da radim
  • Učiti da živim zajedno sa drugima
  • Učiti da budem razvijenija ličnost

 U Uneskovim Smernicama za interkulturalno obrazovanje istaknuta su tri osnovna principa interkulturalnog obrazovanja:

Normalno je da poželimo da imamo prijatelje širom Planete i da se upoznamo sa njihovim jezikom, kulturom, verom i tradicijom, ali se to retko nekome od nas i ostvari. Svako od nas zna kako izgleda zastava njegove zemlje, ali sigurno bismo želeli da i naši priajtelji na udaljenim tačkama planete nacrtaju zastavu naše zemlje i da je prepoznaju u mnoštvu drugih zastava.

Svi znamo jezik svoga naroda i volimo ga. A da li biste voleli da vaši vršnjaci u dalekom svetu nauče nešto o kulturi, istoriji, jeziku, običajima i veri vašeg naroda? 


Opis projekta: Čarobna inerkulturalna mreža prijateljstva 

Učenici se osnažuju u sferi interkulturalnosti. Oni dobijaju priliku da upoznaju decu širom sveta. Učenici uz pomoć učitelja i roditelja shvataju da smo svi različiti, a opet isti. Živimo na 7 različitih kontinenta u mnoštvu različitih državama. Govorimo različitim jezicima. Naše zemlje imaju različitu istoriju, kulturu, tradiciju, veru, jezik. Divimo se različitim nacionalnim velikanima. Živimo u različitim klimatskim uslovima. Različito se oblačimo.

A ipak, imamo mnogo sličnosti. Svi imamo iste delove tela. Svi se smejemo kada smo radosni, a plačemo kada smo tužni. Naša osećanja izražavamo na slične načine i možemo da ih prepoznamo bez upotrebe jezika. 

Projekat ima za cilj da interkultiralno poveže decu, pripadnike različitih naroda, širom sveta  putem vršnjačke razmene o karakteristikama drugih naroda, njihovoj istoriji, kulturi, jeziku i veri.

 Cilj projekta je i ostvarivanje četvrtog cilja od 17 razvojnih ciljeva UN-a: Kvalitetno obrazovanjeLast modified: Saturday, 11 July 2020, 2:34 AM