Blog entry by Edu Balkan

Picture of Edu Balkan
by Edu Balkan - Wednesday, 21 October 2020, 3:03 PM
Anyone in the world

Vijest koja nam je stigla iz Indije,  da je čak četvoro nastavnika iz EduBalkan zajednice svrstano u najbolje nastavnike svijeta i planirano za nagradu AKS Education Awards, učinila je da se svi u zajednici osjećamo ponosno i zahvalno. Ponosno, jer imamo najbolje nastavnike svijeta u četiri naše zemlje, Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a svi oni su važan dio tima EduBalkan zajednice. Zahvalno, jer smo dobili potvrdu da se trud i rad ispate. Shvatili smo da nije uzaludno raditi najbolje što možeš sa svojim učenicima, a onda nakon nastave, a često i tijekom noći raditi sa kolegema i đačkim roditeljima, osmišlajvati nove akcije i davati cijelog sebe za osnaživanje jedinstvene mreže, koja stremi da umreži i ujedini nastavnike, učenike, studente i roditelje regiona-

AKS Education Award, organizacija koja nagrađuje nastavnike svijeta, je u potpunosti posvećena svojim akcijama u obrazovanju. Oni rade globalno na stvaranju razlika u društvu pomoću različitih usluga prema svojim klijentima širom svijeta. AKS Education Avards  prepoznaje i nagrađuje sve zainteresovane strane u obrazovanju, od nastavnika, preko škola, pa do direktora škola. Oni, naime, vjeruju da mala zahvalnost može napraviti mnogo razlika u društvu. Pomaže u razvoju i ukrašavanju profesionalizma među pojedincima. Svake godine AKS EDUCATION AVARDS prepoznaje i nagrađuje nastavnike i druge profesionalce širom svijtea za njihov doprinos na polju obrazovanja.

Njihov cilj je da odaju počast i nagradu izvanrednim prosvetnim radnicima za eminentnost i efikasnost u učionicama, njihovo liderstvo, njihov angažman u zajednici i njihov potencijal za još veći angažman u razvojnim aspektima obrazovnih programa. 

Dakle, sada želimo da predstavimo naše ovogodišnje heroje, najbolje nastavnike svijeta, za 2020:

Sandra Grujevska iz Makedonije

Sandra je jedna posebna nastavnica, sa različitim kompetencijama, koja je svojom harizmom i zalaganjem za nastavničku propfesiju, za kratko vrijeme postala miljenica regiona. Ima osjećaj za timski rad i svojom odgovornošću i spremnošću na veliko odricanje, vrlo brzo je prepoznata kao važna i nazamjenjljiva karika. Od Sandre svi mogu da uče kako se postaje prepoznatljiv, kako se srčano brane boje tima i kako se stalnom dostupnošću i predanim radom gradi imidž čovjeka od povjerenja. Odgovornost, posvijećenost i multitalentovanost njene su preporuke. Jako smo ponosni što je Sandra sada i jedan od najboljih nastavnika svjeta.

Sandra je profesorica engleskog jezika iz Makedonije. Master iz međunarodnih odnosa na Američkom koledžu Skoplje. Osnivač je jezičkog centra STEP BY STEP u Skoplju. Učitelj i trener ljudskih prava, overen od strane Saveta Evrope u Strazburu. Sandra je kreator nastave za nastavnike i decu pod nazivom "LJUDSKA PRAVA U SVAKOM RAZREDU". Osim toga, pruža obuku za nastavnike i decu u kontekstu iskustvenog učenja i celovitog pristupa učenju. Predavač je na različitim nacionalnim i međunarodnim konferencijama na temu metodologije učenja stranih jezika. Jedna od njoj najznačajnijih je Innovate Elt, konferencija kuće Oksford u Barseloni, gde je bila predavač na temu "Prikaznata za mojot pretpriemacki život". Kreator Priručnika za ljudska prava u svakom segmentu obrazovanja. Sandra obavlja i funkciju MAKS inspektora za nadgledanje i ocenjivanje kurseva na privatnim fakultetima. Ponosni je vlasnik je titule Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije. 

 

Aleksandra Stanković iz Srbije

Aleksandra je nastavnica iz Srbije koja je, kao i Sandra, među prvima prepoznala značaj umrežavanja u EduBalkan mrežu i koja veliki dio vremena poklanja radu na umrežavanju nastavnika, koordiniranju različitih aktivnosti, ali i realizaciji konkretnih akcija.  Aleksandra sada predano uređuje i vodi Balkanski Roditeljski Sastanak. Ona je od onih nastavnika koji su u stanju da ne spavaju, da rade danonoćno, kako bi posao bio urađen i akcija uspješno realizovana. Njen udio u kreiranju i stavljanju u funkciju Balkanske nastavničke mreže, koja broji oko 30 hiljada članova, je nemjerljiv. Malo je nastavnika, poput Aleksandre, i zato smo posebno ponosni što je ona sada i zvanično jedan od najboljih nastavnika svijeta.

 

Aleksandra živi i radi u Srbiji. Nastavnik je muzičke kulture u Beogradu. Dirigent je velikog i malog hora svoje škole. Osnivač je i predsednik Udruženja nastavnika muzičke kulture Srbije i u tom svojstvu organizuje koncerte školskih horova, poput koncerta "Vratimo deci dečju pesmu". Posebno je ponosna na projekat "800 dece za 800 godina" koje je imao za cilj da, povodom obeležavanja osam vekova autokefalnosti SPC, okupi 800 dece iz 20 gradova Srbije i da svi oni zajedno čine čini jedinstven hor. Drugi važan projekat je "Beograd peva" u kome učestvuju mali horovi iz šest beogradskih osnovnih škola, kada je na završnom koncertu pevalo 300 dece zajedno. Na listi je spoljnjih saradnika ZUOV-a.  Aleksandra je nosilac titule Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije.

 

Dejan Nemčić iz Hrvatske

Dejan se nešto kasnije priključio EduBalkan zajednici, ali se sve vrijeme trudio da bude prisutan i da pomogne u mjeri u kojoj mu vrijeme dozvoljava. Redovan je učesnik i pratilac naših Balkanskih zbornica, na koje smo jako ponosni, a one sa Dejanom dobijaju na dodatnoj vrijednosti. Ovaj veseli mladi čovjek iz Zagreba, umije da motiviše druge nastavnike, i svima nam je nevjerovatno osvježenje. Činjenica je da je malo mladih ljudi, poput njega, koji imaju hrabrosti i kapaciteta da prate starije i iskusnije kolege, da uče od njih i da imaju onaj rijetko viđeni X faktor koji im omogućava da se izdvoje i budu primjer za ugled. Ponosni smo što je naš Dejan sada i zvanično jedna od najboljih nastavnika svijeta.

 Dejan je učitelj geografije iz Zagreba. Pokretač je brojnih projekta u nastavi geografije, poput projekta  „Uživo sa svih kontinenta“. Putem ovog projekta on uključuje uživo predavače preko Skype tehnologije učenicima tijekom nastavnog sata, prilikom obrade pojedinih država i gradova. Značajno je napomenuti i njegov drugi projekt „Afrika možemo zajedno“ u koji je uključio 50 hrvatskih škola koji su svojim donacijama školskog pribora pomogli u opremanju afričkih škola. Kroz svoj treći projekt „Deforestacija amazonskih šuma“ proučava i otkriva umiru li „pluća svijeta“. U akciji „Bilježnica život znači“, ovaj učitelj geografije bavi se nabavkom posebnih bilježnica za djecu koja žive u zabačenim selima u amazonskoj šumi, odnosno bilježnica koje mogu „preživjeti“ visoku vlagu. 

Dejan je i osnivač humanitarne udruge „Možemo zajedno“ koja se bavi pomaganjem i opremanjem škola u Hrvatskoj i državama trećeg svijeta. Za svoj rad i entuzijazam nagrađen je brojnim nagradama, poput nagrada: Ponos Hrvatske“ 2017,  Povelje grada Garešnice i plakete grada 2017,  Učitelj heroj – arhitekt bolje budućnosti na Bug Future Show, 2015. Dobitnik je i nagrade „Bolja Hrvatska“, dvije godine uzastopno.
 
Olivera Nedić iz Bosne i Hercegovine
Olivera je jedna rijetko vrijedna i profesiji posvećena osoba koja je EduBalkanu dala jednu posebnu boju. Ona, zajedno sa Aleksandrom iz Srbije, hrabro razvija našu akciju Balkanski Roditeljski sastanak, neumrono tragajući za insiprativnim roditeljima iz ovog dijela svijeta. Olivera je pritom i majka petoro djece, politički angažovana i sposobna da podjednako dobro koordinira svakom od svojih životnih uloga. Često se zapitamo kako to sve usklađuje, a onda shvatimo da je upravo to njena osobenost i da joj na tome treba čestitati. Zato smo posebno onosni što je Olivera sada i zvanično jedan od najboljih nastavnika svijeta.
 
Olivera radi u Bosni i Hercegovini, u entitetu Republike Srpske, u Doboju. Po struci je geograf. Profesionalnu karijeru je započela kao nastavnik geografije, a kasnije i kao nastavnik građanskog vaspitanja. Međutim, njenu karijeru obeležava rad na društvenoj angažovanosti putem aktivnog rada unutar Udruženja porodica  sa četvoro i više dece „Budućnost 4“ Doboj. Osim što se formirala u izvrsnog pedagoga i nastavnika, ona je uspela da svoju majčinsku ulogu pretoči u svoju misiju, tako što je svo svoje slobodno vreme trošila za borbu za drugim mnogočlanim porodicama i ostavrenje njihovih  većih prava u državi. Nisu je zaobišle ni velike nacionalne nagrae,  pa je tako 2016. izabrana za jednog  od deset „Najinovativnijih  nastavnika u BiH“, u organizaciji COI Korak po korak. Takođe je dobitnik i prestižne Fulbrightove stipendije za izvrsnost nastavnika 2020. godine i pohađala je Program medijske pismenosti na Univerzitetu Kent u Ohaju, SAD. Olivera je i nosilac titule Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije.
 
A KAKO JE SVE POČELO?
Prošle godine, u Nju Delhiju, ovu prestižnu nagradu dobila je Željana Radojičić Lukić, učiteljica iz Srbije, osnivač EduBalkan zajednice. Željana je u međuvremenu osnovala EduBalkan zajednicu i uspjela, nekim čudom, da u njoj umreži blizu 30 hiljada nastavnika i roditelja regiona, a među njima i ozbiljan broj nastavnika, poput Sandre iz Skoplja, Dejana iz Zagreba, Aleksandre iz Beograda i Olivere iz Doboja.
 
 
Pošto ova globalna nagrada ima cilj da prepozna izuzetne nastavnike iz cijelog svijeta koji daju doprinos svojoj profesiji, tako je i Željana odlučila da opravda ukazano povjerenje GLOBAL EDUCATION AWARDS. Odlučila je, i u tome i uspjela, da svim sjajnim nastavnicima regiona preko EduBalkan mreže otvori vrata i osvijetli ih, svakog pojedinačno, u punom svijetlu njihovih dijela i svega onog što ulažu tijekom rada u svojim učionicama širom regiona. Nagrade na ovaj prostor dolaziće i sljedećih godina uy nadu da će i ubuduće biti nagrađivani najbolji.
 
 

 

[ Modified: Saturday, 24 October 2020, 12:24 PM ]